De Jong eist aanpak corrupte bedrijven in EU

Uit onderzoek van Transparency International(TI) vandaag blijkt dat de ervaring van corruptie in de hele EU toeneemt. De anti-corruptie waakhond legt in haar rapport een direct verband tussen corruptie en de Eurocrisis. Volgens TI is corruptie zowel een oorzaak van als een groot probleem bij het oplossen van de Eurocrisis. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ‘Deze zorgelijke ontwikkeling vraagt om onmiddellijke actie. Daarom kom ik volgende week op de jaarconferentie van Transparency International met nieuwe voorstellen om omkoping door Europese bedrijven van buitenlandse overheidsambtenaren aan te pakken’.

Het afgelopen jaar kwamen verschillende in Nederland gevestigde bedrijven in het nieuws rondom omkopingschandalen in het buitenland. De Jong vindt het een kwalijke zaak dat de Nederlandse overheid vervolgens niet overging tot strafvervolging. De Jong: ‘Als de Nederlandse overheid blijft weigeren corruptie van Nederlandse bedrijven te vervolgen, hebben deze bedrijven eigenlijk een concurrentievoordeel op de Europese interne markt. De EU kan deze oneerlijke concurrentie niet blijven toestaan en moet dus in actie komen’.

Uit de cijfers van TI blijkt dat, op drie landen na, alle EU landen het afgelopen jaar corrupter zijn geworden. Probleemlanden Italië en Griekenland hebben volgens TI door de wijdverbreide corruptie grote problemen om uit de Eurocrisis te komen. SP-Europarlementariër Dennis de Jong presenteerde eerder dit jaar al een actieplan tegen corruptie, en deed onder meer het voorstel Eurocommissaris Malmström speciaal verantwoordelijk te maken voor de corruptiebestrijding in de zwakkere Eurolanden. De jaarconferentie van TI vindt plaats op 7 december, twee dagen voor de internationale dag tegen corruptie, en is de belangrijkste Europese bijeenkomst op het gebied van corruptiebestrijding.

Betrokken SP'ers