nieuws

Help slachtoffers huizenzwendel met schadevergoeding

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil dat de slachtoffers van prijsafspraken tussen huizenhandelaren schadeloos worden gesteld. Vandaag legde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) boetes op aan deze handelaren, maar dit gaat volgens Gesthuizen niet ver genoeg. ‘Mensen die zo erg in de problemen zitten, dat hun huis geveild wordt, krijgen niet waar ze recht op hebben, omdat een paar vastgoedjongens met illegale afspraken hun zakken hebben gevuld.’

De reden dat de NMa veertien huizenhandelaren heeft beboet, is dat zij tijdens executieveilingen onderling afspraken hebben gemaakt om de prijzen kunstmatig laag te houden. Bij een executieveiling kan de eigenaar geen invloed uitoefenen op de verkoopprijs, slechts het hoogste bod geldt. Door de illegale afspraken liepen zeker 2000 huiseigenaren forse bedragen mis.

Gesthuizen is blij dat de NMa deze praktijken heeft aangepakt en de overtreders heeft beboet. Ze wil echter ook dat de slachtoffers een schadevergoeding krijgen. Op haar verzoek zal de Kamer nu aan minister Verhagen wat hij gaat doen om de mensen die de dupe zijn geworden, ook echt tegemoet te komen.