nieuws

EU-Topambtenaren stellen eigen salaris veilig

De Europese Commissie wil de riante salarissen en toelages voor topambtenaren behouden. Om toch te kunnen bezuinigen zijn de minst verdienende ambtenaren, die vaak ondersteunende en administratieve taken uitvoeren, de dupe. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ‘Een trap maak je van bovenaf schoon. De Commissie laat ambtenaren die met salaris en toelages meer dan de Duitse Bondskanselier Merkel verdienen, vrijwel ongemoeid. Tegelijkertijd kort zij de salarissen van nieuw administratief personeel met 18% procent. Wat de SP betreft is dit de omgekeerde wereld’.

Dat de topambtenaren er graag warmpjes bij blijven zitten blijkt onder meer uit het extreem lage verloop van ambtenaren bij de Commissie. Na vragen van de SP berekende de Commissie dat jaarlijks gemiddeld maar 21 ambtenaren op de 30.000 vrijwillig vertrekken. De Jong: ‘Het is in Brussel geen geheim dat als je eenmaal als EU-ambtenaar bent aangenomen, je nooit meer weggaat. Dat komt o.a. door de enorme verschillen in beloning tussen nationale en EU-ambtenaren. Ook de pensioenrechten zijn bij de Commissie veel royaler dan in de lidstaten. Hierdoor ontstaat een sterk naar binnen gerichte cultuur die het contact met gewone mensen snel verliest. Laat de Commissie dit probleem aanpakken voordat ze de zwaarste lasten op de zwakste schouders legt’.

De bezuinigen op de EU-ambtenaren maken deel uit van de plannen voor de nieuwe meerjarenbegroting SP stelde eerder dit jaar voor op termijn de hoogste salarissen in de EU te halveren. Voor SP is minder geld voor bureaucratie onderdeel van een overkoepelend plan hoe Brussel financieel efficiënter kan.

Betrokken SP'ers