nieuws

Bang Brussel kiest voor bankiers, niet voor bevolking

De plannen van EU president van Van Rompuy zijn ondemocratisch. Dat vindt SP-Europarlementariër Dennis de Jong: `Van Rompuy probeert hiermee ieder initiatief voor een referendum onmogelijk te maken. Bovendien zet hij de nationale parlementen buitenspel omdat ratificatie volgens zijn rapport niet zou hoeven´

De Jong wijst er op dat de opeenvolgende voorstellen die het afgelopen jaar door de Europese Commissie en de Europese regeringsleiders al zeer ingrijpend én ondemocratisch zijn geweest. De Jong: ‘De aankomende stap kan dan ook niet zonder inspraak van de Nederlandse bevolking worden genomen: een mandaat van de kiezers is het minste wat je zou verwachten´. Volgens de SP’er is het enige doel van Van Rompuy de financiële markten gerust te stellen. Voor het permanent noodfonds boeten zelfs de nationale parlementen aan macht in met dit plan.

Via de voorstellen van Van Rompuy wordt op een misleidende manier omgegaan met het automatisme voor sancties. De Jong: ‘Dit is eigenlijk de salamitactiek: bij het instellen van het zogenaamde economisch sixpack werden al sanctiemechanismes afgesproken. Door in de voorstellen hier nu niet op in te gaan lijkt het alsof Van Rompuy hier tegen is: niets is minder waar. Brussel wordt straks de baas over onze begroting’. Ook effent het voorstel de weg voor de ECB om de geldpers aan te zetten. Op de huidige wijze ontstaat een centrale bank met ontoelaatbare hoeveelheid slechte en risicovolle papieren. De Jong: ‘Als de ECB inspringt, moeten de aankopen gebalanceerd zijn met ook veilige aankopen. Verder kan de ECB de rente nog terugbrengen naar 0%. Dit, en het opkopen van veilige staatspapieren, zou juist ook de economieën van Noord-Europa stimuleren’.

Betrokken SP'ers