nieuws

Van Bommel wil parlementair onderzoek naar dekolonisatie Suriname

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil een parlementair onderzoek naar de Nederlandse betrokkenheid bij de dekolonisatie van Suriname. Aanleiding is het antwoord van de regering op SP-Kamervragen van november 2010 waarin de regering toegeeft dat in 1986 plannen tot een grootscheepse invasie in Suriname werden gemaakt. ‘Veel problemen in de relatie tussen Nederland en Suriname en in Suriname zelf zijn te herleiden tot de mislukte dekolonisatie van Suriname. De Nederlandse verantwoordelijkheid daarbij is nooit opgehelderd,’ aldus Van Bommel.

In 1986 woedde een oorlog in Suriname tussen het leger en de rebellen onder leiding van Ronnie Brunswijk. Voor een invasie zou het nodig zijn geweest het vliegveld te sluiten, doorgangswegen onder controle te krijgen en de Surinaamse strijdkrachten en de legerleiding tijdelijk te, ‘neutraliseren’, zoals de regering stelt. Van Bommel: ‘Neutraliseren betekent gewoon oorlogvoeren en er moet sprake zijn geweest van plannen voor een grootscheepse militaire operatie.’

De afgelopen jaren heeft de SP al vele malen gevraagd naar de buitenlandse politiek van Nederland tegenover Suriname. ‘Ik wil inzage in de nog geheime documenten waaruit blijkt dat Nederland in 1986 samen met de Verenigde Staten plannen had voor een militaire inval in Suriname,’ aldus Van Bommel. Van Bommel zal volgende week tijdens een overleg met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken over Suriname pleiten voor een parlementair onderzoek.

Betrokken SP'ers