nieuws

Van Bommel: ‘Mensenrechten wijken voor handelsbelang’

Na jaren waarin het Nederlands buitenlandbeleid geleid werd door mensenrechten, voert nu het handelsbeleid de boventoon. Dat is de voornaamste kritiek van SP-Kamerlid Harry van Bommel op minister Rosenthal, tijdens het debat over de begroting Buitenlandse Zaken.

Wat Van Bommel betreft is de balans na één jaar buitenlands beleid van dit kabinet zwaar negatief: Mensenrechten worden vaker aan de laars gelapt en de mening van de Verenigde Naties wordt terzijde geschoven wanneer dit om machtspolitieke redenen beter uitkomt. ‘Het vorige kabinet kwam ooit nog met de mensenrechtentulp. Symboolpolitiek natuurlijk, maar dit kabinet komt niet verder dan de tulp als exportproduct. Het is symbolisch voor het verschoven buitenlandbeleid onder leiding van Rutte en Rosenthal. Handel is prima en noodzakelijk, maar mag er niet toe leiden dat grove schendingen van mensenrechten onbesproken blijven’, aldus Van Bommel.

Van Bommel illustreert dit met enkele voorbeelden. Terwijl de hele wereld steeds kritischer kijkt naar de Israëlische bouw van illegale nederzettingen in Palestijns gebied en de EU de samenwerking met Israël niet verder verdiept, gaat Nederland in 2012 de eerste Nederlands-Israëlische samenwerkingsraad aan met een focus op handel. Ondertussen gaat de bouw van woningen in bezet gebied gewoon door. Zelfs met steun van de Nederlandse belastingbetaler. Concreet vraagt Van Bommel donaties aan projecten in bezet gebied niet langer fiscaal aftrekbaar te laten zijn. Die donaties, bijvoorbeeld aan Christen voor Israël of Shuva Israël van de OostEuropa Zending dragen bij aan de komst van steeds meer kolonisten naar de nederzettingen en zijn dus een overtreding van het internationaal recht.

Terwijl Papoea’s en Molukkers de hulp inroepen van Nederland en de EU vanwege Indonesische mensenrechtenschendingen, sluit de EU een handelsovereenkomst met Indonesië en staat Nederland op het punt een eigen overeenkomst met Indonesië te sluiten. Slachtoffers en nabestaanden van de Nederlandse politionele acties probeert de Staat via de rechter buiten de deur te houden.

Ook stelde de regering kritiekloos gegevens van de eigen burgers beschikbaar aan de Amerikaanse overheid en dreigt Rop Gongrijp zelfs te worden uitgeleverd aan de VS vanwege zijn betrokkenheid bij Wikileaks. En Rosenthal zwijgt wanneer Bradley Manning – de Amerikaanse soldaat die moorden van het leger blootlegde – voor jaren het gevang in kan verdwijnen.

Betrokken SP'ers