nieuws

Steun voor onderdrukte volkeren in China

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft vandaag op Het Plein in Den Haag namens de SP solidariteit uitgesproken met de Tibetanen, de Oeigoeren en andere volkeren die in China onderdrukt worden. Eerder op de dag vroeg hij minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken ervoor te zorgen dat de Nederlandse mensenrechtenambassadeur de onderdrukte volken in China bezoekt. De minister zegde toe hier werk van te maken.

Tibet

Van Bommel benadrukte in een toespraak tegenover zestig Tibetaanse monniken dat de Europese Unie en Nederland op eieren lopen in de relatie met China. Enerzijds hebben landen in de EU enorme economische belangen in de relatie met China maar anderzijds is er ook felle kritiek op de mensenrechtenschendingen. 'Het vernietigen van de Tibetaanse cultuur kan rekenen op protest uit de gehele Tweede Kamer en de Nederlandse regering steunt dat protest,' aldus Van Bommel.

In het Kamerdebat stelde Van Bommel dat de regering het Nederlandse bedrijfsleven dat in China opereert beter moet controleren op naleving van de internationale normen voor verantwoord ondernemen. 'Het recht op lidmaatschap van een vakbond en de mogelijkheid te vergaderen moet in die bedrijven worden gerespecteerd,' aldus het Kamerlid. Minister Rosenthal zei erop te vertrouwen dat dit geregeld is bij de Nederlandse ondernemingen in China. Van Bommel gaat uit van het principe "vertrouwen is goed, maar controle is beter" en zal volgende week bij de begroting Buitenlandse Zaken een voorstel indienen om Nederlandse ondernemingen op dit punt ook effectief te controleren.