nieuws

Kamer steunt SP: Mega-energiebesparing door isolatievoorstel Paulus Jansen

Een voorstel van SP-Kamerlid Paulus Jansen om in één klap enorm te besparen op gas heeft vandaag een meerderheid gehaald in de Tweede Kamer. Met het aanscherpen van de isolatienormen bij nieuwbouw van woningen kan volgens Jansen meer energie bespaard worden dan ‘alle Greendeals van het bedrijfsleven bij elkaar.’ Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt nu het voorstel van Jansen.

Volgens Jansen kan met zijn voorstel een huishouden op jaarbasis 150 kubieke meter gas besparen: ‘Als je bedenkt dat er jaarlijks ruim 60.000 nieuwe woningen worden gebouwd, dan levert dit in het eerste jaar al een besparing van 10 miljoen kubieke meter gas op. Ieder jaar komt daar vervolgens 10 miljoen bovenop. Voor zowel het klimaat als de portemonnee van de huurders en kopers levert het een flinke besparing op.’

De SP is voor het maken van afdwingbare regels als het gaat om energiebesparing. In dit geval betekent dit dat in het bouwbesluit de minimale rc-waarde – de waarde waarmee het warmte-isolerend vermogen van het materiaal wordt bepaald – verhoogd wordt naar 5. Volgens Jansen is dat de beste manier om met grote stappen veel huizen te isoleren. ‘Het vooraf goed isoleren van huizen is tot 12 keer goedkoper dan achteraf isoleren. Bovendien is extra isoleren niet duurder wanneer je het collectief aanpakt. De praktijk laat zien dat harde afspraken over besparing meer zoden aan de dijk zetten, dan boterzachte goede bedoelingen,’ aldus Jansen.

Betrokken SP'ers