Kabinet erkent: euro vol weeffouten
Minister De Jager denkt dat 'met de kennis van nu destijds de euro niet zo zou zijn ingevoerd.' Tijdens de algemene financiële beschouwingen in de Eerste Kamer zei hij tegen SP-senator Geert Reuten dat er veel weeffouten in de euro zitten, die nu moeilijk te verhelpen zijn. Weeffouten die bij de invoering van de euro al waren aangeduid door een groot aantal eurosceptische economen en de SP. Daar werd toen echter niet naar geluisterd. Nu wel.
De Jager stelt nu vast dat er bij de invoering van de euro onvoldoende acht is geslagen op de grote verschillen tussen de deelnemende landen en hun economieën. Hij vindt dat niet alleen politici maar ook de financiële markten hebben gefaald bij en na de invoering van de euro. Maar er is nu geen weg terug, denkt hij. Opgeven van de euro zou geweldig grote kosten met zich meebrengen, hield hij de Eerste Kamer voor. Op de vraag van Reuten hoeveel kosten de regering raamt, kon De Jager echter niet antwoorden.
Reuten gaat ervan uit dat een verantwoordelijke regering in ieder geval enkele scenario's heeft klaarliggen, voor het geval het toch fout loopt met de euro, die onder zware druk van de speculanten op de financiële markten staat. In de zuidelijke lidstaten lopen de rentes op staatsleningen hoog op, net als de werkloosheid. En in de noordelijke lidstaten wordt bezuinigd in plaats van geïnvesteerd, wat ook slecht is voor de economie in de hele eurozone.
De SP-senator wees er ook op dat in plaats van de lonen in de zuidelijke lidstaten steeds verder te verlagen, er ook gekozen kan worden voor wat hogere lonen in de noordelijke lidstaten. Volgens Reuten is dat economisch logisch en verantwoord en daarbij een stuk geciviliseerder dan mensen in Griekenland, Italië, Spanje en Portugal langdurig onder de armoedegrens te drukken. Overigens is Reuten blij met de erkenning van regeringskant 'dat de critici van toen nog zo gek niet waren.'
Volgens Reuten moet de nu ingevoerde bankenbelasting steviger en daardoor effectiever worden gemaakt. Ook wil hij dat de regering nagaat hoe voorkomen kan worden dat de inkomens en vermogens in Nederland nog verder uiteengroeien.
Staatssecretaris Weekers zegde in het debat toe, onder druk van een meerderheid van de Senaat, om op korte termijn met een notitie over de nieuwste inzichten over de hypotheekrenteaftrek te komen en daarin de visie van het kabinet op een houdbaar stelsel van renteaftrek te formuleren. Daarover vindt dan in het vroege voorjaar van 2012 een beleidsdebat plaats in de Senaat. Geert Reuten is content: 'Langzaam maar zeker verdwijnt het taboe op nadenken over de hypotheekrenteaftrek. Dat is heel goed.'