nieuws

De Jong wil einde handjeklap bij benoeming voorzitter Europees Parlement

SP-Europarlementariër Dennis de Jong steunt de kandidatuur van Europarlementariër Diana Wallis voor het voorzitterschap van het Europees Parlement. Dennis de Jong: ‘Normaal gesproken wordt het voorzitterschap van het Europees Parlement geregeld in een handjeklap tussen de twee grootste fracties, de Christendemocraten en Sociaaldemocraten. Ik wil gewoon de beste kandidaat op de voorzittersstoel en een einde aan dit Brussels baantjesjagen’.

De Jong lichtte vanmorgen zijn steun aan Diana Wallis toe op de persconferentie in het Europees Parlement. De Jong: ‘Ik heb de afgelopen jaren uitstekend met Diana Wallis samengewerkt bij het aanpakken van de Brusselse achterkamertjes. Zo zijn we samen opgetrokken bij het opstellen van een nieuwe gedragscode voor Europarlementariërs die corruptie in het Europees parlement moet voorkomen en het instellen van een gemeenschappelijk lobbyregister voor het Europees Parlement en de Europese Commissie. Wallis is dus de juiste vrouw om het werk van het Europees parlement eerlijker en duidelijker maken, iets dat de kern is van het werk van de voorzitter van het parlement’.

De voorzitter van het Europees Parlement wordt iedere twee-en-een-half jaar gekozen in een geheime stemming door de individuele leden van het Europees Parlement. Na de verkiezingen in 2009 hebben de Christendemocraten en de Sociaaldemocraten de voorzitterspost onderling verdeeld. Na de huidige Poolse Christendemocraat Jerzy Buzek zou de leider van de Sociaaldemocraten de Duitser Martin Schulz het stokje over moeten nemen. De verkiezingen voor de nieuwe voorzitter vinden plaats in januari.

Betrokken SP'ers