Europese Commissie moet ingrijpen bij overtreding regels gezinshereniging

SP-Europarlementariër Dennis de Jong wil dat de Europese Commissie toeziet op de naleving van Europese regels over gezinshereniging en waar nodig ingrijpt. De Europese Commissie zou in een volgende week te verschijnen groenboek, een Europees discussiestuk, de vraag stellen of zij wel moet ingrijpen, nu de bestaande regels mogelijk worden aangepast. De Jong: ´de Commissie moet niet afwachten op eventuele herziening van de bestaande richtlijn. Het is haar taak in te grijpen bij het niet naleven van Europese regels. Ik ga de Eurocommissaris, met mijn collega Europarlementariërs, aan die taak houden’.

De SP’er deed deze uitspraken gisteren op een bijeenkomst over gezinshereniging in het Europees Parlement die de SP en GroenLinks samen met de Europese Sociaaldemocraten organiseerde. Tijdens de bijeenkomst was veel interesse voor de situatie in Nederland. De Jong ging dan ook uitgebreid in op de voorstellen van minister Leers. Zo hekelde de SP-Europarlementariër specifiek het voorstel van Leers om partners pas na vijf jaar verblijf in Nederland een zelfstandige verblijfsvergunning toe te kennen. De Jong: ’Hierdoor maak je vrouwen extreem afhankelijk van hun al in Nederland wondende partner. Bijvoorbeeld vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld kunnen geen kant meer op: ze doen geen aangifte en zoeken geen hulp omdat ze bang zijn hun verblijfsrecht te verliezen’.

Op dit moment probeert de Nederlandse regering in Europa steun te vergaren voor haar voorstellen voor aanscherping van de Europese regels over gezinshereniging. Die steun is volgens de SP ver weg. Volgende week komt de Europese Commissie met het groenboek over gezinshereniging. De huidige EU-richtlijn, gemaakt in 2003, is gebaseerd op het recht op gezinsleven uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De voorstellen van de Nederlandse regering staan hiermee op gespannen voet.

Betrokken SP'ers