nieuws

Tweede Kamer behandelt Veteranenwet

SP-Kamerlid Jasper van Dijk is blij met de Kamerbrede steun voor de vandaag behandelde Veteranenwet. 'Eindelijk krijgen veteranen de erkenning, waardering en zorg waar zij recht op hebben. Militairen werken in gevaarlijke omstandigheden en zijn bereid hun leven te geven. Talloze veteranen kampen jaren na hun uitzending nog met trauma’s en andere klachten. Daarom is het goed dat de voltallige Tweede Kamer een wet heeft gemaakt die de nazorg van veteranen waarborgt,' aldus Van Dijk.

De Veteranenwet wordt ondersteund door alle partijen in de Tweede Kamer. Door samenwerking met de militaire vakbonden ACOM en AFMP, met verschillende veteranenorganisaties, en bovenal door de vele gesprekken met veteranen en hun familieleden, heeft de Veteranenwet een breed maatschappelijk draagvlak gekregen. De militair van vandaag is de veteraan van morgen. In de Veteranenwet wordt het begrip ‘veteraan’ daarom uitgebreid.

Alle militairen met uitzendervaring zijn veteraan, ook wanneer zij nog in dienst zijn van het ministerie van Defensie. Beide ‘categorieën’ veteranen en hun relaties kunnen aanspraak maken op de regelingen die zijn opgenomen in de Veteranenwet. De Veteranenwet is het sluitstuk van de inspanningen van velen voor het veteranenbeleid. Het veteranenbeleid wordt door de verankering in wetgeving toetsbaar en controleerbaar door de Tweede Kamer. Veteranen en hun relaties krijgen hiermee gegarandeerde rechten op erkenning, waardering en zorg. Aanstaande dinsdag wordt er gestemd over de wet.