nieuws

Misplaatste stoerheid van Leers in zaak Mauro

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is zwaar teleurgesteld in de onwrikbare opstelling van minister Leers van Immigratie en Asiel in de zaak van Mauro. Minister Leers liet vandaag in een besloten overleg in de Tweede Kamer weten geen mogelijkheden te zien de 18-jarige Mauro een verblijfsvergunning voor Nederland te geven en gaat hem uitzetten naar Angola, een land waar hij al jaren niet meer is geweest en de taal niet meer van spreekt. Sharon Gesthuizen is strijdvaardig: ‘Het is afschuwelijk voor Mauro dat hij nu weer langer in onzekerheid zit, maar ik kan mij niet neerleggen bij dit onmenselijk harde besluit van de minister.’

Juni 2011: Actie voor Mauro op het Plein in Den Haag

De SP volgt de zaak van Mauro al jaren. Gesthuizen nam eerder dit jaar het initiatief om samen met de voltallige oppositie en het CDA een beroep te doen op de minister en hem te vragen een uitzondering te maken voor de Limburgse jongen. Mauro woont al heel lang bij zijn pleegouders en zijn broertje, voetbalt met zijn vrienden bij een vereniging en volgt een ICT-opleiding. Defence for Children voerde met een voetbal-actie op het plein de druk op. In september besloot de minister alsnog dat Mauro Nederland zou moeten verlaten. Vanmorgen bevestigde de minister dit besluit aan de Tweede Kamerleden.

Sharon Gesthuizen is teleurgesteld en verontwaardigd: ‘Ik begrijp werkelijk niet welk doel het nu dient deze totaal ver-Nederlandste jongen, die het goed doet op school en een goed sociaal leven heeft, uit te zetten. Waar komt deze misplaatste stoerheid vandaan?’ Gesthuizen ziet nog steeds mogelijkheden. Samen met de PvdA, GroenLinks en de Christenunie vroeg zij een nieuw debat aan met de minister. ‘Het CDA heeft Mauro ook steeds gesteund. De minister moet blijkbaar door een Kamermeerderheid gedwongen worden naar zijn eigen partijgenoten te luisteren. Het is vreselijk dat deze zaak op deze manier, in alle openbaarheid, uitgevochten moet worden maar het kan niet anders door deze opstelling van de minister. Mauro hoort gewoon in Nederland, het is onrechtvaardig en onmenselijk hem naar Angola te sturen,’ aldus Gesthuizen.