nieuws

Kamer steunt SP: onderzoek farmaceutische industrie moet openbaar

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met een voorstel van Henk van Gerven om alle onderzoeksresultaten van geneesmiddelenonderzoek op mensen openbaar te maken. ‘Dankzij dit voorstel wordt voorkomen dat bedrijven negatieve onderzoeksresultaten onder het tapijt moffelen. Wetenschappelijk onderzoek zal zo beter en veiliger worden', aldus Van Gerven.

Al jarenlang vecht de SP voor het publiek maken van onderzoeksgegevens van de farmaceutische industrie. De belangen van de farmaceutische industrie zijn erg groot. Berucht zijn de voorbeelden van het achterhouden van ernstige bijwerkingen bij antidepressieve middelen bij kinderen , zoals zelfmoordneigingen en zware verslaving. Tijdens een Engels onderzoek werd een mogelijk medicijn tegen leukemie zes vrijwilligers bijna fataal , terwijl de ernstige bijwerkingen al geconstateerd waren bij eerder onderzoek.

Daarom pleitte Agnes Kant in 2006 in een initiatiefnota voor openbaarheid van al het onderzoek van geneesmiddelen op mensen. Met dit voorstel wordt het eerdere initiatief van Kant werkelijkheid.

Betrokken SP'ers