nieuws

'Vluchtelingenbeleid moet gestoeld zijn op rechtvaardigheid'

Zo'n 200 asielzoekers hebben vandaag geprotesteerd tegen de onrechtvaardige gevolgen van het vreemdelingenbeleid van dit kabinet. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen sprak hen toe: 'Een rechtvaardig vluchtelingenbeleid betekent dat je mensen helpt, hun verhaal op een nette manier nagaat, en vervolgens zo goed mogelijk de beslissing, blijven of terugsturen, gaat uitvoeren. Dit kabinet behandelt vluchtelingen als criminelen door ze op te sluiten in vreemdelingenbewaring en illegaal verblijf strafbaar te stellen. Dat zal de problemen niet minder maken, sterker nog, deze mensen hebben grote kans op straat te komen, met alle gevolgen voor hen, en de samenleving van dien.'

Vele demonstranten lieten weten problemen te hebben ondervonden met de IND, die de geloofwaardigheid van hun vluchtverhaal zonder duidelijke reden in twijfel trekt. De bewijslast wordt op deze manier volledig bij de asielzoeker gelegd, terwijl deze verantwoordelijkheid wettelijk gezien ook bij de Nederlandse overheid ligt.

Vluchtelingen worden nog steeds opgevangen in vreemdelingendetentie of komen soms zelfs op straat terecht. Ook komt nog te vaak voor dat asielzoekers onvoldoende toegang hebben tot medische zorg. Ze moeten lang, soms wel tot twee weken, wachten op de komst van een huisarts, psychische problemen worden onvoldoende onderkend of betrokken instanties wijzen mensen van het kastje naar de muur.

Als een vluchteling is uitgeprocedeerd betekent niet dat uitzetting naar het land van herkomst makkelijk is. Soms wil het land van oorsprong hen niet opnemen. Ze zijn dan illegaal, maar ze kunnen nergens heen. Dat betekent dat ze nu tussen wal en schip vallen wanneer illegaal verblijf wordt bestraft met een boete en uiteindelijk zelfs een gevangenisstraf. De plannen van dit kabinet zijn niet alleen schandalig, maar ook in strijd met Europese regelgeving en daarmee de mensenrechten. Hierover is dan ook in samenwerking met de Europese SP-fractie uitleg gevraagd aan minister Leers.