nieuws

'Stop besprekingen over samenwerkingsraad Nederland-Israël'

Harry van Bommel vraagt minister Rosenthal van Buitenlandse zaken druk op Israël uit te oefenen als reactie op de beslissing van de Israëlische regering om toestemming te geven voor de bouw van 1100 woningen in Gilo. Gilo is een Joodse nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever. Van Bommel: 'De beslissing van Israël laat zien dat de regering Netanyahu niet geïnteresseerd is in beëindiging van de bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Praatjes over onderhandelingen zijn praatjes voor de vaak. Dit slechte gedrag mag niet worden beloond. Daarom moet Nederland de bespreking over de nieuwe samenwerkingraad van Nederland met Israël stoppen.'

De Nederlandse regering wil begin 2012 de eerste Nederlands-Israëlische samenwerkingsraad houden. Dat is een exclusieve samenwerking die is gericht op verbetering van innovatie en handel. Intussen wordt de Westelijke Jordaanoever steeds verder volgebouwd met Joodse nederzettingen. Tegelijkertijd zijn de laatste tijd honderden Palestijnse woningen afgebroken op plaatsen waar Israël wil uitbreiden.

De beslissing van de regering Netanyahu maakt dringend gewenste nieuwe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen zeer moeilijk. 'Een ondubbelzinnig signaal van Nederland is nodig. Daarom moet Israël onder druk worden gezet. Stop de onderhandelingen over een bilateraal akkoord tussen Nederland en Israël,' aldus Van Bommel.