nieuws

Militairen lopen gevaar: Den Haag babbelt over civiele missie

'Als het zwemt als een eend, als het kwaakt als een eend en als het waggelt als een eend; dan noem ik het ook een eend. Dat moet de minister van Defensie hebben gedacht toen hij sprak met Vrij Nederland.' Dat zei SP-Kamerlid Harry van Bommel vanavond in het debat met minister-president Rutte en minister Hillen. Minister Hillen zei in Vrij Nederland dat het 'raar is dat de missie in Kunduz geen militaire missie mag heten.'

Lees hieronder de volledige tekst van Harry van Bommel.

Als het zwemt als een eend, als het kwaakt als een eend en als het waggelt als een eend; dan noem ik het ook een eend. Dat moet de minister van Defensie hebben gedacht toen hij sprak met Vrij Nederland. Hij zei dat niet omdat hij naar zijn eigen oordeel 'soms een stout jongetje is' maar omdat de zogenaamde civiel politietrainingsmissie in Afghanistan natuurlijk gewoon een militaire missie is, uitgevoerd door militairen en met militaire middelen. Zijn woorden dat het 'raar is dat de missie in Kunduz geen militaire missie mag heten' zijn de SP uit het hart gegrepen. We zouden veel mensen onrecht doen als we de zaken in Kunduz anders voor zouden stellen dan ze zijn.

Om te beginnen de Afghanen in Kunduz zelf. Zij weten als geen ander dat het daar gewoon oorlog is. Zij willen mensen die met geweld kunnen optreden. Desnoods met fors geweld. Door te doen alsof het een civiele missie is houden we ook de recruten voor de gek. Zij zullen straks in de praktijk ander werk krijgen dan ze nu door Nederland wordt voorgehouden. Dat blijkt ook uit de praktijk in Kunduz nu.

Wellicht het kwalijkst is het onrecht dat de Nederlandse militairen wordt aangedaan. Zij lopen straks het risico in gevechtssituaties het leven te verliezen terwijl de politiek in Den Haag babbelt over een civiele missie. Kletskoek is het, en niet voor het eerst. De missie naar Uruzgan mocht ook geen vechtmissie heten maar moest een opbouwmissie zijn. Kan de minister van Defensie bevestigen dat dit een negatief effect heeft gehad op de uitgezonden militairen? Zij kwamen in een heel andere praktijk terecht dan het beeld dat hier in Den Haag werd geschetst. Destijds was die valse voorstelling van zaken nodig om de PvdA over de streep te trekken. Nu moest GroenLinks met dit valse beeld worden overgehaald een missie te steunen die niet kan worden wat er wordt beweerd.

Het oordeel dat Kunduz een militaire missie is wordt gedeeld door mensen die het kunnen weten. De voormalige politiechef, nota bene dit jaar omgekomen door geweld in Kunduz, sprak over oorlog. De nieuwe politiecommandant Qatra spreekt over geoorloofde offensieve acties. Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het niet mogelijk is voor agenten om geen militaire acties uit te voeren. Praten over een civiele missie is volgens de Ned mil vakbonden 'gezeik van de Kamer.' Zij hadden ook kunnen zeggen: 'gezeik van premier Rutte' want hij heeft persoonlijk de garantie gegeven dat dit een civiele missie zou zijn.

Al deze critici hebben gelijk. De afgelopen maanden hebben Afghaanse politiemensen samen met Amerikaanse mariniers opgetreden bij contraquerilla operaties. Dat is bepaald geen civiel politiewerk. Erkent de minster van defensie dat politieagenten in Kunduz op dit moment worden ingezet voor paramilitaire taken? Erkent hij ook dat de straks door Nederland opgeleide politieagenten onder bevel komen te staan van de politiecommandant in Kunduz en dat er dus geen invloed kan worden uitgeoefend door Nederland deze agenten tussen aanhalingstekens operationeel worden ingezet?

Met de opleiding van wat in werkelijkheid paramilitairen zijn, wordt de oorlog in Afghanistan verlengd. Het is mij een raadsel hoe GroenLinks hiermee heeft in kunnen stemmen terwijl ze eerder aanstuurde op een staakt het vuren en onderhandelde vrede. Was het de spanning van het torentjesoverleg? Was het een poging te kwalificeren als mogelijke regeringspartij? We zullen het nooit weten. Wat we wel snel zullen weten is wat het verschil is tussen de schijnwerkelijkheid hier in Den Haag en de harde werkelijkheid in Kunduz. De SP-fractie wenst de Nederlandse militairen en anderen die worden uitgezonden een veilig verblijf en een behouden terugkeer.