nieuws

Dennis de Jong presenteert voorstellen Europese aanpak speculanten

SP-Europarlementariër Dennis de Jong presenteert vanavond in Den Haag voorstellen voor een Europese aanpak van speculanten. Hij doet dat tijdens een debat over de documentaire 'Inside Job'. De Jong: 'De film laat zien hoe in de VS ook nu nog de speculanten die de crisis veroorzaakt hebben, veel invloed hebben op de overheid. Hetzelfde speelt in Europa. Zelfs de pas opgerichte Europese toezichthouders blijken onder invloed te staan van de financiële lobby. Daarom is het hoog tijd nu eens echt de aanval te openen op het casinokapitalisme. Mijn voorstellen beperken de invloed van de financiële lobby in Brussel en zijn verder gericht op het aan banden leggen van speculatief gedrag.'

Dit jaar zijn drie nieuwe Europese toezichthoudende organisaties opgericht, die de stabiliteit van het financieel stelsel moeten bewaken. Deze instellingen zouden onafhankelijk van de banken moeten opereren maar leunen echter zwaar op adviezen van bankiers en speculanten. In vier adviesgroepen van deze toezichthouders nemen in totaal 120 experts deel, waarvan slechts 13 consumenten vertegenwoordigen. Dit toonde EuroInvestors aan in een klachtenbrief naar de betreffende organisaties. EuroInvestors bereidt nu een formele klacht bij de Ombudsman voor.

De Jong zal de voorstellen binnenkort ook aan de Europese Commissie aanbieden. In het Europees Parlement hoopt De Jong een groep van gelijkgezinde Europarlementariërs te vinden om de voorstellen met succes te kunnen indienen. Het debat vindt plaats in het filmhuis in Den Haag. De film 'Inside Job' draait tussen 19:00 en 21:00. De discussie zal plaatsvinden van 21:15 tot 22:15. Andere deelnemers van de discussie zijn: dr. Daniel K. Mügge, assistent-professor afdeling politicologie Universiteit van Amsterdam, voormalig PvdA Tweede Kamerlid Luuk Blom en parlementair correspondent bij het Financieel Dagblad Leon Willems.

Betrokken SP'ers