Dennis de Jong: Corruptiebestrijding is crisisbestrijding

SP-Europarlementariër Dennis de Jong wil een masterplan voor corruptiebestrijding voor de Eurolanden die in de problemen zitten. Jaarlijks lopen EU landen 120 miljard Euro mis als gevolg van corruptie. De Jong: ´Corruptiebestrijding is crisisbestrijding: meer belastinginkomsten, minder zwartwerk en het stoppen van omkoping zijn noodzakelijk voor economisch herstel´.

Masterplan De Jong deed zijn voorstel voor een Masterplan gisteravond tijdens de bespreking van de anticorruptieagenda van de Europese Commissie. De Jong wees er op dat landen waar corruptie meer voorkomt, economisch veel minder goed presteren dan landen met weinig corruptie. De Jong: ´Ik wil dat Eurocommissaris Malmstrom leiderschap toont en nu aan de slag gaat. Corruptiebestrijding moet een vast onderdeel vormen in de reddingsplannen voor de probleemlanden. De EU moet Griekenland dan ook helpen door bijvoorbeeld het opzetten van anticorruptie politie-eenheden´.

Internationale afspraken nakomen In internationaal verband zijn al vaak afspraken gemaakt over de aanpak van corruptie, een belangrijk onderdeel van deze afspraken is dat EU landen en de Europese Commissie een jaarrapport opstelt over de voortgang van corruptiebestrijding. De Jong: ´De commissie mist het gevoel van urgentie en wil pas in 2013 met een rapport komen. Ook worden de verschillende EU landen niet aangespoord om internationaal opererende bedrijven die corruptieverdragen schenden aan te pakken. Het kan echt niet langer dat Nederland bedrijven als Philips en Shell nooit vervolgt als zij zich in andere landen aan corruptie schuldig maken´.