nieuws

'Dapper dat minister Hillen oorlog oorlog noemt'

SP-leider Emile Roemer en SP-Kamerlid Harry van Bommel complimenteren minister Hans Hillen van Defensie voor zijn eerlijkheid over de politietrainingmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Minister Hillen noemde de missie in Kunduz ‘een militaire missie’. De regering kon in januari van dit jaar alleen een meerderheid in de Kamer krijgen voor de missie als deze een politiemissie werd genoemd. Daarmee leek het dat de operatie niets met de oorlog in Afghanistan te maken had.

‘Het was een woordenspel dat indertijd door premier Rutte en vooral door GroenLinks-leider Sap werd opgevoerd,’ aldus Van Bommel. ‘Maar Hillen spreekt wel de waarheid. Het is een militaire missie. Het is in ieder geval dapper dat hij nu durft uit te spreken dat oorlog oorlog is.’

De vraag is nu hoe premier Rutte de missie in Kunduz gaat noemen als zijn minister van Defensie het beestje wel bij de naam noemt. Rutte beloofde in januari aan Jolande Sap dat hij zich persoonlijk garant zou stellen dat er geen offensieve acties door de Afghaanse politieagenten zouden worden uitgevoerd.

De Kamer debatteert binnenkort over de kwestie. De SP was en blijft tegenstander van de missie in Kunduz en hoopt dat de regering de steun van de meerderheid voor deze missie verliest.