nieuws

Van Bommel spreekt op betoging Syriërs in Den Haag

SP-Kamerlid Harry van Bommel zal morgen voor het ministerie van Buitenlandse Zaken demonstrerende Syriërs toespreken. Tijdens de manifestatie – georganiseerd door het steuncomité voor de Syrische Revolutie en Jasmijnplein Rotterdam – zal hij oproepen tot strengere sancties van de internationale gemeenschap. ‘Assad is bezig met het uitmoorden van zijn eigen bevolking. Dit mag niet net zo’n slachting worden als de vader van Assad in Hama heeft aangericht.’ In Hama werden in 1982 tot tienduizenden demonstranten in koelen bloede vermoord door Assad senior.

Van Bommel vroeg eerder deze week al aan het kabinet wat de gevolgen zijn van de harde woorden van minister Rosenthal afgelopen weekend. ‘Ik ben blij dat Europa haar afschuw heeft uitgesproken, maar ondertussen is er nog steeds geen wapenembargo. Als economische sancties de onderdrukte burgers van Syrië kunnen helpen in hun strijd voor vrijheid en democratie, moeten ook die sancties worden aangescherpt.’

Vrijdag 5 augustus zal in heel Europa een dag zijn waarop mensen hun solidariteit met de Syrische burgers betuigen. In Nederland zal dit betekenen dat mensen om drie uur verzamelen op het Plein voor de Tweede Kamer. Van daar zal men afreizen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar naast Van Bommel ook onder meer PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers zal spreken. Ook zullen enkele leden van het steuncomité voor de Syrische Revolutie het woord voeren. Van Bommel roept iedereen op om aanwezig te zijn en zijn steun te betuigen.

Betrokken SP'ers