nieuws

Van Bommel: 'Meer druk op Syrië na bloedbad'

Tweede Kamerlid Harry van Bommel heeft vandaag bij minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken aangedrongen op strengere sancties tegen Syrië na een bloedbad in de stad Hama dit weekeinde. Bij dat bloedbad kwamen ruim 80 burgers om het leven. Volgens Van Bommel moeten alle beschikbare diplomatieke middelen worden ingezet om het Syrische regime te bewegen tot vreedzame hervormingen en een zinvolle politieke discussie met de binnenlandse oppositie.

Met het bloedbad van afgelopen weekend komt het aantal burgers dat bij de opstand is omgekomen volgens activisten op zeker 1600. Van Bommel: 'De Europese Unie heeft terecht haar afschuw uitgesproken maar slechts beperkte diplomatieke sancties genomen. Er is nog steeds geen volledig wapenembargo tegen Syrië en dat moet er spoedig komen. Als economische sancties kunnen helpen om Assad te dwingen tot werkelijke hervormingen dan moet dat zeker worden overwogen,' aldus Van Bommel.

Minister Rosenthal zei afgelopen weekend dat 'het bewind van Assad met de dag aan legitimiteit verliest'. Van Bommel heeft Rosenthal inmiddels gevraagd wanneer het bewind van Assad volledig haar legitimiteit verliest en welke gevolgen dat heeft dat voor de diplomatieke banden. 'Het zijn scherpe woorden van de minister maar ik ben vooral geïnteresseerd in zijn daden,' aldus Van Bommel.

Betrokken SP'ers