nieuws

Situatie asielzoekers in vreemdelingenbewaring onhoudbaar

Afgelopen donderdag is door ruim veertig actievoerders in detentiecentrum Rotterdam duidelijk gemaakt dat hun uitzichtloze situatie in vreemdelingenbewaring onhoudbaar is. De asielzoekers die middels een sit-in om aandacht vroegen voor hun situatie hebben geen zicht op uitzetting, worden vaker en langer opgesloten en hebben te maken met een gevangenisregime. 'We worden behandeld als criminelen', zegt actievoerder Joeri Zaloilo. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil dat de situatie snel verbetert en heeft om opheldering bij het Kabinet gevraagd.

De mensen die aan de vreedzame sit-in deelnamen zijn daarna hardhandig door de interne ME uit elkaar gedreven. Een groot aantal betrokkenen moest de isoleercel in en een aantal van hen heeft een straf van twee weken isoleercel opgelegd gekregen. Gesthuizen noemt een dergelijke disciplinaire strafmaatregel schokkend en buiten alle proporties. 'Zelfs zware jongens in de bak krijgen eigenlijk nooit zo'n zware straf als ze problemen veroorzaken. Deze mensen komen op vreedzame wijze op voor hun rechten, namelijk een menswaardig bestaan, zonder angst en onzekerheid. Deze reactie is on-Nederlands. Leers heeft bovendien al talloze keren beloofd dat hij de situatie voor deze vluchtelingen gaat verbeteren; maar intussen worden deze mensen nog steeds als criminelen behandeld.'

Al eerder werden de problemen rondom vreemdelingendetentie door de SP aangekaart. Minister Leers zegde destijds toe onderzoek te doen naar alternatieven. Die alternatieven zijn er echter nog steeds niet, een reden voor de SP om Minister Leers te wijzen op de noodzaak om zijn toezeggingen snel waar te maken.