Europees Rapport over detailhandel gemiste kans voor kleine bedrijven

Het Europees Parlement neemt vandaag een rapport aan over detailhandel in de EU. Het rapport laat consequent kleine bedrijven links liggen. SP-Europarlementariƫr Dennis de Jong: 'Ik wil gemeentes in staat stellen via bestemmingsplannen de komst van grote weidewinkels tegen te houden, zodat kleine winkels niet verdwijnen en de stadscentra levendig blijven. Het Parlement ziet dit echter als belemmering van de interne markt'.

De Jong deed ook andere voorstellen om de positie van kleine winkeliers en franchiseondernemers te verbeteren. De Jong: 'Ook mijn voorstel om acquisitiefraude via zogenaamde spookfacturen, rekeningen van bijvoorbeeld een nep Kamer van Koophandel, tegen te gaan werden niet overgenomen. Veel ondernemers worden slachtoffer van deze oplichters die vaak vanuit andere EU landen werken en zo makkelijker aan vervolging kunnen ontsnappen'. In Nederland vindt er nu een proef plaats met een meldpunt voor acquisitiefraude, De Jong heeft voorgesteld om binnen de EU meer aandacht te hebben voor deze vormen van grensoverschrijdende criminaliteit.

De SP'er noemt de houding van het Europees Parlement hypocriet. De Jong: 'Keer op keer wordt lippendienst bewezen aan de echte ondernemers van het MKB, maar als het er op aan komt, laat het Europees Parlement het MKB in de steek'. De Jong blijft zich echter hard maken voor de belangen van de kleine ondernemers.