nieuws

SP-delegatie in Athene: Schuldeisende banken moeten verlies nemen

Een delegatie van de SP, bestaande uit fractievoorzitter Emile Roemer, Tweede Kamerlid Ewout Irrgang, algemeen secretaris Hans van Heijningen en financieel medewerker Arnold Merkies, bezocht de afgelopen dagen Athene. Daar spraken zij met Griekse politici, wetenschappers, topambtenaren en protesterende burgers over de explosieve Griekse schuldenkwestie.

Elena Panaritis

Elena Panaritis

De centrale vraag was hoe zinnig het is om door te gaan op het door de EU en het IMF ingeslagen pad van nieuwe leningen, grotere schulden en ontbrekende oplossingen. Volgens Pasok-parlementsleden Elena Panaritis en Andreas Makrypides is er geen alternatief voor het huidige beleid van nieuwe miljardenlenigen van de EU en het IMF, in combinatie met bezuinigingen door de Griekse regering.

Linkse critici van het beleid, waaronder Syriza-partijleider Alexis Tsipras en de uitgever Vangelis Chorafas, geven aan dat het huidige beleid tot verdieping van de economische en financiƫle crisis leidt. Naar hun mening moeten de banken een aanzienlijk deel van de Griekse schulden kwijtschelden en hebben noch de Grieken, noch de Nederlandse belastingbetaler belang bij de miljardensteun die via een rondje Akropolis bij de grote Europese banken terecht komt. Deze banken hebben veel verdiend aan de hoge risicopremie die ze Griekenland in rekening brachten. Nu Griekenland niet in staat blijkt rente en aflossingen te kunnen betalen, moeten deze schuldeisers ook hun verlies nemen en niet hun hand op houden bij de belastingbetalers elders in Europa.

Alexis Tsipras

Tegelijkertijd zijn hervormingen in Griekenland dringend noodzakelijk. Emile Roemer: 'Ik ben geschrokken van de omvang van de problemen in Griekenland. Belastingontduiking, de verstikkende bureaucratie, de vriendjespolitiek, een deels niet functionerend ambtenarenapparaat. Dat zijn stuk voor stuk zaken die dringend aangepakt moeten worden.'

De combinatie van schuldsanering, hervormingen en terugdringen van het tekort is weliswaar noodzakelijk, maar wordt van verschillende kanten tegengehouden Van de ene kant door de opstelling van partijen die uit angst voor doemscenario’s de banken zo veel mogelijk willen sparen en daarom schuldsanering zoveel mogelijk voor zich uitschuiven. En van de andere kant door het groeiende protest van de gewone Grieken die op mogen draaien voor de gevolgen van de crisis, zonder enig zicht op verbetering. Roemer: 'De gewone Grieken hebben het helemaal gehad met hun politieke leiders, die zich nauwelijks nog op straat kunnen vertonen. De onzekerheid, frustratie en woede zijn groot. Het vooruit schuiven van problemen is nooit goed, maar is in zo'n geval zelfs levensgevaarlijk.'