Nederlanders lopen gevaar door Europees Arrestatiebevel

SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen wil dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie opkomt voor de veiligheid van Nederlanders in andere Europese landen. Nu lopen Nederlanders die door een Europees arrestatiebevel worden overgeleverd aan Polen of een van de vele andere EU landen gevaar.

Aanleiding voor de bezorgdheid van Gesthuizen is het verhaal van Cor Disselkoen (64) en zijn advocaat. Als ondernemer deed Disselkoen jaren terug zaken in Polen, waar hij naar eigen zeggen vals beschuldigd werd na een conflict met de belastingdienst. Twee maanden zat hij in een Poolse cel met zeven andere gevangenen. De omstandigheden waren zeer slecht; van hygiëne was mede door de overbevolking geen sprake en er was vaak sprake van geweld in de gevangenis. Na een hoge borg kwam Disselkoen vrij en hoorde ruim twaalf jaar niets meer van de zaak.

Vorig jaar eiste Polen echter plotseling de overlevering van de ondernemer. Uit angst opnieuw in de hel van de Poolse gevangenis te belanden dook Disselkoen onder. Afgelopen donderdag meldde hij zich echter bij de rechtbank in Haarlem, waarna hij vrijdag naar Polen werd getransporteerd.

De advocaat van Disselkoen, Jozef Rammelt, reisde hem achterna. 'Wat ik aantrof was een even smerige en even overbevolkte gevangenis als in 1997. Ook de bewaking vertelde me dat de situatie niets was verbeterd', aldus Rammelt. 'Het gesprek dat ik vervolgens met mijn cliënt had, werd opgenomen met een videocamera. Iets wat absoluut niet mag, die gesprekken zijn vertrouwelijk. Maar het meest was ik geschokt door het feit dat de rechter op de ochtend van de zitting opeens wilde dat er nog vier andere beschuldigingen aan het adres van mijn cliënt bij de zaak werden betrokken. Dat is strijdig met het recht maar de rechter trok zich hiervan niets aan en dreigde zelfs een nieuw arrestatiebevel uit te schrijven zodra de zitting ten einde was.'

Disselkoen is inmiddels weer in Nederland, na het opnieuw betalen van een hoge borgsom. Gesthuizen wil van minister Opstelten weten wat hij gaat doen om ervoor te zorgen dat Nederlanders niet in een rechteloze situatie terecht komen in het buitenland.

'In Europa hebben we zogenaamd vertrouwen in elkaars rechtssysteem, maar dat blijkt maar wat vaak onterecht te zijn. We hebben nu gezien dat in Polen rechten van verdachten worden geschonden en mensen hun leven niet zeker zijn', aldus Gesthuizen. Disselkoen is hartpatiënt maar in de gevangenis werden zijn medicijnen gestolen. 'Het is een fabeltje dat in alle Europese landen het rechtssysteem naar behoren functioneert. En zolang dat zo is moet Nederland wat beter op zijn onderdanen letten. Het blinde vertrouwen in andermans rechtssysteem is onterecht en brengt mensen in groot gevaar.'

Betrokken SP'ers