nieuws

Kamer steunt SP: openheid over belasting multinationals

SP-Kamerlid Farshad Bashir is verheugd met de steun van de Tweede Kamer voor zijn motie waarin de staatssecretaris van Financien wordt opgeroepen om op internationaal niveau afspraken te maken zodat multinationals aan moeten geven hoeveel belasting ze per land betalen. Door deze verplichting kan sneller een publieke discussie ontstaan als multinationals belastingconstructies gebruiken om minder belasting te betalen.

Bashir: ‘Multinationals worden steeds handiger in het ontlopen van de belasting door middel van het optuigen van internationale belastingconstructies. Steeds vaker slagen ze er in om winsten door te sluizen naar belastingparadijzen om zo de belasting te ontlopen. Vooral ontwikkelingslanden hebben daar veel last van, maar ook de Nederlandse overheid loopt daardoor veel belasting mis. Geld dus dat niet kan worden besteed aan zorg, onderwijs en goede sociale voorzieningen.’

Nu is het niet mogelijk om te zien hoeveel een multinational in Nederland bijdraagt aan de schatkist, omdat deze dat niet bekend hoeft te maken. De SP strijdt daarom al jaren voor openbaarheid.

Betrokken SP'ers