Kabinet steunt SP: ook gevangenen recht op pensioen

Gedetineerden die ouder zijn dan 65 worden niet langer gedwongen te werken om nog iets te verdienen. Voortaan mógen gedetineerde 65-plussers blijven werken als zij dat willen, maar als zij dat niet willen of kunnen, ontvangen zij een mini-pensioen van twaalf euro per week. Naar aanleiding van Kamervragen van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen gaat staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie dit mogelijk maken.

Mensen die in de gevangenis zitten zijn verplicht om te werken. Daarvoor ontvangen ze een arbeidsloon van ongeveer vijftien euro per week. Hiervoor kunnen ze bijvoorbeeld extra groenten en fruit of sigaretten bestellen bij de gevangeniswinkel of de huur van de televisie van betalen.

Gedetineerde 65-plussers zijn niet verplicht om te werken maar krijgen dan dus ook geen weekgeld. Gesthuizen: ‘Enkele jaren geleden is de AOW-uitkering voor gedetineerden stopgezet, vanuit de gedachte dat mensen onderdak hebben en voedsel krijgen. Maar het gevolg was dat zij helemaal niets extra’s meer konden kopen. Dat klopt eigenlijk niet. Als ouderen buiten de gevangenis recht hebben op AOW, dan is een klein pensioentje van twaalf euro per week niet onredelijk. Dat gevangenen werken voor hun geld is verkomen terecht. Maar je kunt mensen niet tot aan hun dood laten werken. Dat doen we buiten de gevangenis ook niet.’

Betrokken SP'ers