nieuws

Financiële lobby krijgt tegenkracht

De lobby van de banken en verzekeraars hebben in Brussel onevenredig veel invloed. De vandaag opgerichte organisatie Finance Watch gaat daar tegenwicht tegen bieden. SP-Europarlementariër Dennis de Jong was het afgelopen jaar nauw betrokken bij het opzetten van de organisatie. De Jong: ‘Op weinig terreinen is de macht van de bedrijfslobbyisten zo sterk als op financieel terrein, eindelijk komt er nu een organisatie die de eenzijdige informatie van de bankiers onderuit kan halen’.

De Jong heeft de afgelopen jaren op vele terreinen de grote invloed van de financiële lobby gezien. Zo heeft Eurocommissaris Barnier onlangs onder druk van de banken afgezien van een wetsvoorstel dat iedereen recht geeft op een bankrekening en pinpas. Ook gaat de financiële lobby stug door met het ondermijnen van goede toezichthouders. De Jong: ‘Keer op keer wisten banken en verzekeraars het beleid in Brussel naar hun hand te zetten. Dat heeft in het verleden onder meer geleid tot minder toezicht op de financiële sector– wat ten grondslag lag aan de kredietcrisis. Vanaf vandaag wordt er tegenwicht geboden, nu wordt de strijd eerlijker’.

Finance Watch heeft als doel om op financieel-technisch gebied onafhankelijke informatie te bieden aan Europarlementariërs en beleidsmakers in de Europese Unie. Maar de organisatie richt zich niet alleen op de EU, het wil ook journalisten en geïnteresseerden van informatie voorzien over de vaak lastig te begrijpen financiële voorstellen en wetten. Een veertigtal maatschappelijke organisaties, waaronder de Europese Confederatie van Vakbonden, Oxfam-Novib, Transparency International en het Nederlandse SOMO nemen deel, naast onafhankelijke academici. Dennis de Jong zal nauw betrokken blijven bij het werk van Finance Watch door onder meer zijn deelname in de contactgroep die de relaties met het Europees Parlement verzorgt.

Betrokken SP'ers