Europees Arrestatiebevel moet op de schop

SP-Europarlementariër Dennis de Jong wil dat Eurocommissaris Reding het Europees arrestatiebevel gaat aanpassen. De Jong: 'Nu lopen Nederlanders het gevaar om in een bijna rechteloze situatie te komen. Ik wil dat de uitvoering van een arrestatiebevel consequent geweigerd kan worden, als de situatie in gevangenissen en huizen van bewaring onmenselijk zijn. Er mogen geen Nederlanders meer in mensonterende situaties in andere lidstaten van de Europese Unie terechtkomen, als gevolg van een arrestatiebevel.´

Tijdens het debat met Eurocommissaris Reding zal De Jong speciale aandacht vragen voor de Nederlandse ondernemer Cor Disselkoen, die twee keer in Polen onder erbarmelijke omstandigheden in bewaring gezeten heeft. SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft vorige week in de Tweede Kamer al actie gevraagd van minister Opstelten in het dossier van Disselkoen. De SP'ers verwachten dat met de druk van de Nederlandse Tweede Kamer en het Europees Parlement voor Disselkoen snel een einde komt aan de nachtmerrie die is ontstaan.

Dennis de Jong en Sharon Gesthuizen voor het Europees Parlement in Straatsburg

De Jong was een van de aanvragers van het debat met de Europese Commissie over het Europees arrestatiebevel. De Jong vindt dat het vertrouwen dat binnen de EU geldt voor elkaars rechtssystemen onjuist is. De Jong: 'Ik heb de Eurocommissaris verzocht de uitvoering van het arrestatiebevel aan strenge regels te binden en zo situaties als waarin Disselkoen terechtkwam, in de toekomst te voorkomen. Ook heb ik aangedrongen op een recht voor verdachten een arrestatiebevel aan te vechten zowel in het eigen land, als in het land dat het bevel heeft afgegeven.´ De Jong verwacht binnenkort aanpassingen op het Europese arrestatiebevel.