Begrotingsvoorstellen Europees Parlement kunnen de prullenbak in

SP-Europarlementariër Dennis de Jong ziet niets in de begrotingsvoorstellen van het Europees Parlement voor de jaren 2014-2020. De Jong: 'Deze voorstellen gooi ik het liefst direct de prullenbak in'.

De SP-Europarlementariër nam tijdens het debat vooral de liberalen en de christendemocraten op de korrel. 'De begrotingskampioenen in eigen land zijn de big spenders in Brussel. Terwijl in Nederland het kabinet Rutte zieken en gehandicapten in de kou laat staan, hebben die fracties in het Europees Parlement een gat in hun hand. Dat is een Schande'. De SP'er wil een hele andere kant op met de Europese begroting en heeft de afgelopen maanden tientallen voorstellen gedaan om de EU begroting te verbeteren. De belangrijkste punten voor de SP: 'snijden in onnodige bureaucratie en hobbyprojecten, het rondpompen van geld stoppen en minder riante salarissen voor Europese ambtenaren en Parlementariërs.'

Door de lagere uitgaven kan de afdracht van Nederland aan de EU ook flink omlaag. De SP wil dan ook verder gaan dan de recent aangenomen motie in de Tweede Kamer die Rutte verbiedt om de afdracht van Nederland aan Brussel te verhogen. De Jong: 'Door niet langer verschillende EU-inkomsten te houden maar slechts één lagere, op het Bruto Nationaal Inkomen gebaseerde, nationale afdracht worden de EU inkomsten niet alleen lager maar ook een stuk eenvoudiger.'

SP bezuinigings top 5:

  1. EU fondsen aanpakken en inperken (62,5 miljard per jaar):

     

     

     

     

    • EU structuurfondsen beperken tot 2 zaken. Steun aan de armste lidstaten en steun aan innovatieprojecten met een grensoverschrijdende betekenis (24,2 miljard per jaar).
    • Gemeenschappelijk landbouwbeleid moet sterk afgeslankt worden, een derde komt nu terecht bij multinationals en ruim 500 miljoen wordt besteed aan exportsubsidies. Arme boeren worden nauwelijks geholpen. Hervorming van het landbouwfonds betekent een besparing van 38,3 miljard.
  2. Geen geld aan prestigeprojecten als Galileo (eenmalig 22,2 miljard).
  3. Afschaffen verhuiscircus Brussel-Straatsburg. (180 miljoen per jaar).
  4. Sanering van de EU-agentschappen. (bedrag onbekend).
  5. Aanpakken riante vergoedingen, salarissen en pensioenen van EU-personeel en Europarlementariërs. (bedrag onbekend).