nieuws

Van Gerven: ‘Huisarts moet bij spoed bereikbaar zijn’

‘Het is onaanvaardbaar dat nog steeds grote groepen huisartsen bij spoedzaken slecht bereikbaar zijn. Dat is spelen met levens.’ Dat is de reactie van SP-Kamerlid Henk van Gerven op het vandaag gepubliceerde onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De Inspectie stelde vast dat de bereikbaarheid van de huisarts bij spoedgevallen te wensen overlaat. Bij 25% van de huisartsen wordt niet binnen de verplichte termijn van 30 seconden opgenomen. Ten opzichte van 2008 is de bereikbaarheid van huisartsen nauwelijks verbeterd.

Van Gerven steunt de maatregelen van de Inspectie om de huisartsen twee maanden de tijd te geven om orde op zaken te stellen. Als de bereikbaarheid bij noodsituaties dan nog niet op orde is dan kunnen boetes tot 30.000 euro volgen. Van Gerven stelt wel een voorwaarde aan deze boetes. ‘Dit geld moet wel ten goede komen van de zorg. Wat je niet wil is dat boetegeld via het ministerie van Financien naar Griekenland wordt gestuurd,’ aldus Van Gerven.

De SP is blij dat de Inspectie een duidelijke streep heeft getrokken. Van Gerven: ‘Bij nood telt elke seconde.’ Om de bereikbaarheid van de huisartsen te vergroten heeft Van Gerven vorige week in de kamer een initiatiefnota ingediend met twintig voorstellen. Daarin wordt gepleit voor een forse uitbreiding van het aantal doktersassistenten voor de huisarts. Dit is een belangrijke voorwaarde om de bereikbaarheid van de huisarts te verbeteren.

Betrokken SP'ers