Roemer bedankt SP-senatoren

SP-leider Emile Roemer heeft dinsdag de SP-senatoren in de Eerste Kamer in de bloemetjes gezet. Hij was daar om ze te bedanken voor het harde werken in de afgelopen periode. 'De afgelopen vier jaar hebben de SP’ers in de Eerste Kamer bewezen dat je ook daar het verschil kunt maken.'

Op een groot aantal terreinen is de bijdrage van de SP de afgelopen jaren van doorslaggevend belang geweest in de Eerste Kamer. Zo was Tineke Slagter als voorzitter van de commissie volksgezondheid leidend in het verzet tegen het Elektronisch Patiëntendossier wat uiteindelijk leidde tot een unaniem wegstemmen van een voorstel dat in de Tweede Kamer alleen bekritiseerd werd door de SP en de PVV.

Fractievoorzitter Tiny Kox heeft samen met de PvdA en de ChristenUnie de leiding genomen in het voornemen om een parlementair onderzoek te doen naar de effecten van 25 jaar privatisering. Het lijkt erop alsof de Senaat voor het eerst in haar bestaan zo een onderzoek zal gaan verrichten.

Arjan Vliegenthart was van doorslaggevend belang in het organiseren van voldoende steun om onderzoek te doen naar de motieven van het kabinet Balkenende om steun te verlenen aan de oorlog in Irak. Uiteindelijk was het diezelfde Balkenende – in zijn derde kabinet – die mede door de druk van de Senaat de commissie-Davids in het leven riep om de besluitvorming rond deze oorlog te bestuderen.

Een ander voorbeeld was Tuur Elzinga, die mee hielp om te voorkomen dat AOW'ers met een jongere partner plotseling een omvangrijke korting op hun uitkering zouden krijgen.

Roemer: 'Je ziet dat – wanneer je een goede en gemotiveerde ploeg mensen hebt – SP'ers overal het verschil kunnen maken: in de buurt, in de gemeenteraad, in de Tweede Kamer en ook in de Senaat. Ik wil al deze mensen ontzettend bedanken voor hun onvoorwaardelijke inzet en reken ook de komende vier jaar weer op de mensen die voor onze partij weer in de Eerste Kamer gaan zitten.

Volgende week vergadert de Senaat voor de laatste keer in deze samenstelling.