nieuws

Initiatiefnota SP: ‘Stop commercialisering huisartsenzorg’

‘Commerciële initiatieven, zoals die van Menzis en de private investeerder de Reggeborgh, plaatsen een bom onder de onafhankelijke huisartsenzorg.’ Dat zegt SP-Kamerlid, en oud-huisarts, Henk van Gerven in reactie op het nieuws dat inmiddels 28 huisartspraktijken commercieel bezit zijn geworden. Van Gerven stuurt deze week een initiatiefnota voor betere huisartsenzorg naar de Tweede Kamer.

Van Gerven: 'Als commerciële belangen gaan meespelen wordt uiteindelijk het winstoogmerk en kostenbesparing dominant boven de kwaliteit en onafhankelijkheid.’ De huisartsenzorg staat onder grote druk door de enorme bureaucratie die door het nieuwe zorgstelsel is ontstaan. Volgens van Gerven is het antwoord hierop niet het invoeren van winstoogmerk en meer financiële prikkels maar juist het versterken van de positie van de huisarts. Ook moeten er meer huisartsen worden opgeleid en de marktwerking in de sector worden uitgebannen.

20 voorstellen voor betere zorg In een initiatiefnota voor de Tweede Kamer doet Henk van Gerven 20 voorstellen ter verbetering van de huisartsenzorg. ‘De huisarts is de spin in het web van de eerstelijnszorg, daarin moet hij de alle ruimte krijgen om vanuit zijn vak te opereren’, aldus Van Gerven. De initiatiefnota is een vervolg op de grootschalige enquête ‘de huisarts aan het woord’ die de SP vorig jaar onder ruim 1900 huisartsen heeft gehouden. Toen werden grote problemen geconstateerd, met name door de tekort schietende zorg voor ouderen en de enorme bureaucratie die ontstaan is met de invoering van de Zorgverzekeringswet van 2006.

Kleinschalig en in de buurt De SP wil dat de huisartsenzorg kleinschalig en in de buurt wordt georganiseerd. Om dit mogelijk te maken wil Van Gerven de norm voor huisartspraktijken verkleinen van 2350 patiënten nu naar 2200 in de toekomst. De praktijknorm voor de doktersassistent moet verhoogd worden van 1,0 naar 1,6 per praktijk en voor de praktijkondersteuner/verpleegkundige van 0,3 naar 0,6 per praktijk. De concurrentie in de huisartsenzorg moet worden teruggedraaid en de bemoeienis van de Nederlandse Mededingingsautoriteit uitgebannen. Om de bureaucratie verder in te dammen dient het Centraal Indicatieorgaan Zorg (CIZ) te worden afgeschaft en moeten afspraken tussen huisartsen en zorgverzekeraars landelijk worden geregeld. De bekostiging van de huisartsenzorg dient in principe niet per verrichting maar via een abonnementensysteem (een vaste jaarlijkse vergoeding per patiënt) te geschieden. Ook dienen kleinschalige dienstenstructuren te worden bevorderd.

Henk van Gerven: ‘Onze plannen zijn voordelig voor patiënt en samenleving. Onnodig dure tweedelijnszorg (in ziekenhuizen of zorginstellingen) wordt voorkomen en patiënten krijgen de zorg die ze wensen in de eigen buurt. Bovendien voorkomen wij dat huisartsen verworden tot premiejagers en krijgt de huisarts alle kans om de patiënt te helpen zonder bureaucratische en financiële beslommeringen.’

De initiatiefnota van Van Gerven wordt deze week ingediend bij de Tweede Kamer en zal in de loop van dit jaar met de minister en de Tweede Kamer besproken worden. Het rapport is hier te lezen of te downloaden.