Europees parlement stemt in met verplichte etikettering bont

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met verplichte etikettering van bont en leer op kleding. Al eerder werd een soortgelijk voorstel van de SP in de Tweede Kamer aangenomen, maar de regering weigerde dit plan uit te voeren. SP-Kamerlid Henk van Gerven reageert verheugd: 'Met én een aangenomen motie van de SP én dit aangenomen voorstel uit het Europees Parlement kan het kabinet er niet meer omheen. Consumenten worden nu echt geholpen om niet langer onbewust bij te dragen aan onnodig dierenleed.'

Steeds vaker wordt bont verwerkt in textiel. Vooral de kraag van jassen wordt met regelmaat voorzien van een bontrand. Vaak is echter niet duidelijk dat het hier om echt bont gaat. Consumenten zijn hier regelmatig niet van op de hoogte en dragen zo onbewust bij aan het dierenleed dat in de pelsfokkerij voorkomt. Daarom kwam de SP al in juni 2009 met het voorstel om producenten verplicht te laten aangeven wanneer textiel bont bevat. Met het aangenomen voorstel in het Europees Parlement wordt de Nederlandse regering alsnog verplicht dit plan van de SP uit te voeren.

In de strijd tegen nertsenbont is dit het tweede succes van de SP in korte tijd. Eind april steunde de Tweede Kamer al een wetsvoorstel van de SP en de PvdA om een fatsoenlijke afbouw van de nertsenhouderij te financieren en op termijn de nertsenfokkerij te verbieden.

Betrokken SP'ers