nieuws

Vroeg of laat: Dubieuze belspellen van de buis

In 2001 brengt toenmalig woordvoerder Justitie van de SP, Jan de Wit, het rapport ‘Ook BELazerd' uit en doet hij aangifte tegen de aanbieders van dubieuze belspellen.

Jan de Wit in 2001:

‘Die tv-spelletjes zijn een ordinaire vorm van bedrog. Ze appelleren aan het diepste verlangen van de doorsnee kijker om ook eens een echte BMW te winnen. Niemand weet hoe de kandidaten worden geselecteerd, niemand weet hoe de winnaars worden aangewezen. De bellers hebben geen enkel inzicht hoe, en op welke wijze hun telefonische 'bijdrage' verwerkt wordt. Trekt een notaris een winnend telefoonnummer? Dingen echt álle mensen die gebeld hebben mee naar de prijs? Is één auto aan 'prijzengeld' niet erg weinig gezien de totale opbrengsten van 1,5 miljoen? Omdat gebruik wordt gemaakt van zo'n indringend medium als de televisie dient de overheid hier op te treden en inderdaad vanwege het verslavende element dat aan dit soort spelletjes vastzit mensen tegen zich zelf in bescherming te nemen.’

De aangifte van Jan de Wit in 2001 wordt door het Openbaar Ministerie niet serieus genomen. Het wordt ‘niet opportuun geacht om capaciteit te investeren’ in een onderzoek naar de malafide praktijken van de aanbieders van belspellen. Voortdurend aandringen van de SP leidt er toe dat het Ministerie van Justitie uiteindelijk in 2006 zelf aangifte tegen twee aanbieders van belspellen doet.

Eind 2007 verdwijnen de belspellen van de buis. Zeer tegen de zin van de SP in worden aanbieders en producenten van de belspellen vervolgens niet voor de rechter gebracht. Endemol, SBS en RTL kopen strafvervolging af. Wel wordt 24 miljoen euro aan winsten teruggevorderd door het Openbaar Ministerie; geld dat onnodig jarenlang onder de ogen van datzelfde Openbaar Ministerie door organisatoren van de belspellen bij misleide kijkers uit de zak werd geklopt.