Verbod op nertsenhouderij stap dichterbij

De Tweede Kamer heeft donderdagavond het voorstel van SP-Kamerlid Henk van Gerven gesteund om een oplossing te vinden voor schrijnende gevallen van nertsenhouders die in de problemen komen door het verbod op het houden van nertsen ten behoeve van hun bont.

Met het aannemen van het amendement is een verbod op de nertsenhouderij een stap dichterbij gekomen. In Nederland worden miljoenen nertsen onder erbarmelijke omstandigheden gehouden voor hun bont. Op initiatief van oud SP-Kamerlid Krista van Velzen en de PvdA is een initiatiefwet gemaakt die een eind moet maken aan deze dieronvriendelijke praktijken.

Deze wet is al in de Tweede Kamer aangenomen. In de Eerste Kamer ontstond echter nog discussie over een regeling voor eventuele schrijnende gevallen. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een nertsenhouder wiens pensionering in de knel komt omdat hij enige jaren eerder dan zijn pensioengerechtigde leeftijd met zijn bedrijf moet stoppen, en daardoor minder geld voor zijn oude dag heeft.

Met het vandaag aangenomen amendement kan een regeling getroffen worden voor eventuele schrijnende gevallen. Van Gerven gaat een novelle (wetswijziging) schrijven als toevoeging aan de initiatiefwet. Wanneer deze door de Tweede Kamer is aangenomen, kan de Eerste Kamer weer verder gaan met de behandeling van de wet.

Betrokken SP'ers