Van Gerven: ‘Laat PvdA-coryfee niet zichzelf controleren’

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat staatssecretaris Henk Bleker de aanstelling van PvdA-prominent Marc Calon intrekt. Calon, een oud-collega van Bleker, is aangesteld om schoon schip te maken bij de Dienst Regelingen van het ministerie van Landbouw. Op dit moment is Calon nog lid van de Raad van Advies van de Dienst Regelingen.

Van Gerven: ‘Bleker schakelt een oude vriend in om een klusje te klaren terwijl Calon, gezien zijn huidige positie bij de Dienst Regelingen, natuurlijk nooit onafhankelijk kan opereren. Voor de meeste mensen zou dat een reden zijn om iemand niet aan te stellen, maar Bleker kiest er juist voor om hem een vorstelijk salaris te geven.’

Calon en Bleker waren enkele jaren geleden collega-gedeputeerden in de provincie Groningen. Tijdens zijn bestuursperiode in Groningen was Marc Calon verantwoordelijk voor het peperdure prestigeproject De Blauwe Stad en het Icesave debacle. Hiermee gaat de Groningse belastingbetaler voor minimaal 29 miljoen euro het schip in.

Van Gerven: ‘Bleker gaat een oude kameraad 1000 euro per dag betalen om problemen op te lossen, die hij in eerste instantie niet heeft kunnen voorkomen. Daar wordt de Dienst Regelingen en het aanzien van de politiek niet beter van. Dit soort vriendjespolitiek moet onmiddellijk gestopt worden.’

UPDATE: Inmiddels heeft Calon na een uitspraak van een meerderheid van de Tweede Kamer zich teruggetrokken als speciaal adviseur.

Betrokken SP'ers