nieuws

Kamer steunt SP: kleine zorgverzekeraars niet de nek omdraaien

SP-Kamerlid Renske Leijten is blij dat de Kamer vanmiddag haar motie steunde om kleine zorgverzekeraars te beschermen tegen onverantwoorde financiële risico’s. Met het aannemen van het voorstel van Leijten wordt de kans verkleind dat de grootste zorgverzekeraars de kleintjes opslokken.

Minister Schippers wil de zorgverzekeraars dwingen meer met elkaar te concurreren omdat zij denkt dat hiermee de efficiëntie omhoog gaat. Eén van de maatregelen om dat te bereiken is om verzekeraars meer financiële risico’s te laten lopen. De kleine, regionale zorgverzekeraars, die zulke risico’s niet kunnen dragen, dreigen hierdoor te verdwijnen of te worden opgeslokt door de grote zorgverzekeraars.

Volgens Leijten werkt het systeem van marktwerking tussen verzekeraars niet: ‘De voorstanders van marktwerking scheppen vaak op over de keuzevrijheid voor verzekerden, maar ondertussen hebben de vier grootste zorgverzekeraars meer dan 90% van de ‘markt’ in handen. Zoveel valt er dus niet te kiezen. Met dit voorstel voorkomen we in ieder geval dat nog meer kleine verzekeraars eraan gaan.'

Betrokken SP'ers