nieuws

Kamer neemt initiatief om huurders meer zeggenschap te geven

Diverse fracties, waaronder de SP, komen met een initiatiefwetsvoorstel dat huurders het recht geeft woningverbetering af te dwingen. Momenteel zijn huurders daarvoor nog volledig afhankelijk van de bereidheid van de verhuurder. SP-Kamerlid Sadet Karabulut ziet het voorstel als een grote stap voorwaarts: ‘Als deze initiatiefwet wordt aangenomen is dat een verdere democratisering van de huurmarkt waardoor we woningen kunnen verbeteren.

Het vorige kabinet kwam zelf met het wetsvoorstel, maar het huidige kabinet trok dit voorstel vervolgens snel weer in. De Kamer dient het voorstel nu zelf alsnog in.

Sadet Karabulut kijkt met tevredenheid terug op het Kamerdebat van gisteren: ‘Alleen de VVD vindt dat huurders geen recht op meer inspraak hebben, maar gelukkig denkt een meerderheid van de Kamer daar heel anders over.’ Het initiatiefvoorstel lijkt daardoor gesteund te worden door een zeer ruime Kamermeerderheid van SP, GroenLinks, PvdA, PVV, CDA en D66.’

De huidige wetgeving geeft huurders momenteel al het recht om verbeteringen af te dwingen die betrekking hebben op energiebesparing. De initiatiefnemers willen nu dat huurders ook andere maatregelen kunnen afdwingen zoals comfortverbetering, inbraakbeveiliging en geluidsisolatie. De huurder moet wel bereid zijn om voor de verbetering een redelijke huurverhoging te betalen.

Betrokken SP'ers