Gesthuizen wil bescherming klokkenluider ROC-fraude

SP-justitiewoordvoerder Sharon Gesthuizen wil dat het kabinet alles op alles zet om de klokkenluider te beschermen die de grootschalige fraude bij het ROC Rijn IJssel aankaartte. Het ROC Rijn IJssel heeft een schikking getroffen met het openbaar ministerie nadat de school door te sjoemelen met werkbriefjes van docenten 1,9 miljoen euro aan onterechte subsidie ontving.

Gesthuizen vind het onbegrijpelijk dat de minister heeft ingestemd met een schikking. Bovendien maakt zij zich grote zorgen over het lot van de klokkenluider: ‘De onderwijsinstelling heeft degene die zo dapper was dit aan de orde te stellen weggetreiterd en is nu nog steeds tegen deze man aan het procederen. Dat moet stoppen. Ik wil dat de minister deze man die een miljoenenfraude aan het licht heeft gebracht ondersteunt en in bescherming neemt,’ aldus Gesthuizen.

De SP wil dat er niet langer geschikt wordt in grootschalige fraudezaken. Gesthuizen: ‘Met deze schikking is de strafvervolging ‘afgekocht’. Het gaat hier om miljoenen aan Europees subsidiegeld. Hier moet een strafrechter zich over uitspreken, miljoenenfraude mag nooit worden geschikt.’

Tussen 2004 en 2007 ontving het ROC Rijn IJssel 1,9 miljoen aan Europese subsidie. Om dat te ontvangen werden zelfs docenten onder druk gezet mee te werken aan valsheid in geschrifte. Gesthuizen heeft samen met onderwijswoordvoerder Manja Smits om opheldering gevraagd bij de ministers van Justitie en Onderwijs.

Betrokken SP'ers