nieuws

Vrijlating Nederlandse militairen moet prioriteit hebben

SP-Kamerlid Harry van Bommel meent dat de vrijlating van de Nederlandse militairen die zijn gearresteerd bij een poging een Nederlander en een Europeaan uit Libië te evacueren absolute prioriteit moet hebben. Een debatverzoek van de PVV over de toedracht van de mislukte evacuatie steunde de SP daarom niet.

De drie militairen werden aangehouden toen zij met een Lynx-helikopter twee personen wilden evacueren uit de stad Sirte. De twee evacués zijn overgedragen aan de Nederlandse ambassade. Eerder voerden de Britten met succes een geheime evacuatie uit van zo’n tweehonderd mensen. 'Het is niet duidelijk waarom de Nederlandse evacuatie is mislukt maar een discussie daarover zal het lot van de aangehouden militairen niet verbeteren. De regering moet nu alles op alles zetten om de militairen vrij te krijgen,' aldus Van Bommel.

Juridisch gezien heeft Nederland het recht om zelf onderdanen in nood uit een ander land weg te halen. Onder normale omstandigheden moet het gastland toestemming verlenen voor een evacuatie maar in noodgevallen gaat die regel niet op. De SP steunde wel het verzoek om het kabinet een brief aan de Kamer te laten sturen over deze kwestie.

Betrokken SP'ers