SP: wapenstilstand en onderhandelingen in Libië

De SP wil een onmiddellijke wapenstilstand in Libië zodat de onderhandelingen kunnen beginnen om te komen tot een politieke oplossing van het conflict. De partij heeft sterke twijfels bij de noodzaak van de aanhoudende bombardementen. Fractievoorzitter Emile Roemer: ‘De bevolking van Benghazi is gered en de Amerikaanse opperbevelhebber Mullen verklaarde zaterdag al dat het luchtafweergeschut is uitgeschakeld. Doorgaan met bombarderen wijst op andere doelen dan het bereiken van een wapenstilstand.’ Roemer wil zo snel mogelijk opheldering van de regering over deze zaken.

De grootschalige wijze van gewelddadige optreden sinds zaterdagavond roept veel vragen op over de proportionaliteit van het optreden van de internationale gemeenschap. Opperbevelhebber admiraal Mullen van de Amerikaanse strijdkrachten verklaarde zondag dat het uitschakelen van de Libische luchtafweer was gelukt. ‘Dat roept de vraag op waarom de luchtaanvallen worden voortgezet. De kans dat daarmee burgers worden getroffen is erg groot, terwijl resolutie 1973 de burgers van Libië wil beschermen’, aldus Roemer. Deze situatie brengt de SP tot de conclusie dat een staakt-het-vuren moet worden afgekondigd.

De SP steunt de democratiseringsgolf in de Arabische wereld en dus ook in Libië. De internationale gemeenschap heeft terecht ingegrepen om de bevolking van Benghazi een afslachting te besparen. Een humanitaire actie was gerechtvaardigd. Nu moet echter worden voorkomen dat de internationale gemeenschap gaat optreden als de luchtmacht van de opstandelingen zoals in 1999 in Kosovo het geval was. De Libische bevolking moet worden gesteund in het vreedzaam en democratisch oplossen van de politieke spanningen. Alleen de Libische bevolking kan een vreedzame toekomst overeenkomen. Daarin moet de internationale gemeenschap faciliteren door een staakt-het-vuren en het mogelijk maken van diplomatiek overleg. De Nederlandse buitenlandse politiek moet daarop gericht zijn.

Onder de huidige omstandigheden vindt Roemer het ongewenst dat Nederland een militaire bijdrage levert aan de acties in Libië. ‘Het beschermen van de bevolking met een vliegverbod is heel wat anders dan partij kiezen in een burgeroorlog. Helaas lijken de acties op dit laatste uit te draaien.’

Betrokken SP'ers