SP presenteert voorstellen voor een nieuwe, kleinere EU begroting

De EU komt binnenkort met een meerjarenbegroting voor de periode 2014-2020. De meeste EuroparlementariĆ«rs willen eigenlijk alles bij hetzelfde laten en bepleiten zelfs een flinke groei van de begroting in de komende jaren. SP-EuroparlementariĆ«r Dennis de Jong: ‘Er is nu een historische kans om de EU een betere begroting te geven en daartoe heb ik vandaag tientallen voorstellen ingediend. De SP wil een kleinere EU begroting en snijden in onnodige bureaucratie en hobbyprojecten, het rondpompen van geld stoppen en minder riante salarissen voor Europese ambtenaren.’

De SP wil het aantal fondsen dat nu bij de EU bestaat, inperken en de regels voor subsidie vereenvoudigen. De EU moet volgens de SP prioriteiten aanbrengen in waar ze subsidie aan wil uitkeren. Zo wil de SP dat een nieuw EU fonds voor innovatie alle innovatieprojecten gaat beheren. Nu vinden bijvoorbeeld kleine bedrijven hun weg niet in het woud aan subsidieregelingen. Dat kan allemaal veel eenvoudiger. De Jong: ‘Eindhoven zit niet te wachten op een zogenaamd door de EU gesubsidieerd fietspad maar wil wel deelnemen aan grensoverschrijdende innovatieve projecten, laat de EU zich dan ook alleen daarop richten’. Daarnaast zouden fondsen voor regionale ontwikkeling zich volgens de SP alleen maar op de allerarmste lidstaten moeten richten. Hiermee wordt een einde gemaakt aan het rondpompen van geld.

Minder uitgeven betekent een goedkopere EU Er is volgens De Jong verder veel te besparen: ‘Geen geld uitgeven aan prestige projecten als het miljarden verslindende satellietsysteem Galileo betekent dat de bijdrage van Nederland flink omlaag kan’. De SP wil verder dat de uit de hand gelopen salarissen van EU ambtenaren, en allerhande extraatjes voor de Europese instellingen flink worden beperkt. De Jong: ‘Het kan echt niet meer dat een ambtenaar die hetzelfde werk doet als in Nederland bij de Europese Commissie 2 keer zoveel verdient’. Als laatste wijst De Jong ook op de Europese Agentschappen, die vaak een begroting hebben van miljoenen euro’s en in onderlinge koehandel tussen de lidstaten worden verdeeld, zonder dat de effectiviteit van de instellingen wordt gecontroleerd. De SP presenteert later dit jaar een onderzoek, dat wordt uitgevoerd door een Nederlandse universiteit, naar agentschappen en zal daar ook de kosten van deze instellingen tegen het licht houden.