nieuws

Minister Hillen fout geïnformeerd door personeel

Het is onaanvaardbaar dat Minister Hillen niet door zijn eigen mensen werd geïnformeerd over misstanden bij Defensie, aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Hij wil daarom snel een debat over de brief die Hillen vandaag naar de Kamer stuurde. Dit was een reactie op de Volkskrant van afgelopen zaterdag, waarin melding werd gemaakt van ernstige misstanden bij de Marine, zoals diefstal, verrijking en intimidatie. ‘Hillen zei van niets te weten toen ik erom vroeg, terwijl de kwestie al twee jaar speelt. Dat is onbegrijpelijk’, volgens Van Dijk.

Minister Hillen zegt ‘onaangenaam verrast’ te zijn door het artikel in de Volkskrant. Afgelopen februari liet hij nog aan Van Dijk weten dat er ‘geen nieuwe gevallen’ van misstanden bekend waren. Dat was dus wél het geval, waardoor Hillen de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. ‘Hillen is dus onjuist geïnformeerd door zijn eigen mensen. Dat is een ernstige zaak waarover snel opheldering moet komen.’ Van Dijk vraagt morgen een debat aan over de kwestie.

Defensie neemt een aantal maatregelen naar aanleiding van de misstanden. Zo wordt alsnog aangifte gedaan tegen leidinggevenden die zich schuldig maakten aan diefstal, verrijking, ongewenst gedrag en onrechtmatig gebruik van dienstauto’s. Hoge financiële toelagen worden afgebouwd. Ook komt er een nieuw onderzoek naar de misstanden. Van Dijk stemt in met de maatregelen, maar hij vindt het triest dat blijkbaar een krantenartikel nodig is om de minister wakker te schudden. Verder wil hij weten waarom de minister niet op de hoogte was: 'Je eigen minister niet of foutief informeren is zo ongeveer de grootste zonde die je als ambtenaar kan begaan. Ik wil weten waarom deze informatie niet bij de minister terecht is gekomen.'

Betrokken SP'ers