Kamer steunt SP: Eerlijke prijs voor boerenproduct

SP-Kamerlid Henk van Gerven voelt zich gesteund door de Tweede Kamer om de groeiende problemen voor boeren door prijsvorming en instabiele voedeselprijzen aan te pakken. De Kamer stemde deze week in met een voorstel van Van Gerven om de regering aan te zetten het gesprek aan te gaan met boerenorganisaties om tot oplossingen te komen. Staatssecretaris Bleker nam tevens het voorstel van de SP over om te proberen een eind te maken aan de praktijk van de subsidiemiljonairs.

Volgens Van Gerven wordt daarmee een belangrijke stap gezet: ‘Extreem hoge voedselprijzen zijn schadelijk voor de consument en verergeren de honger in de wereld. Extreem lage agrarische prijzen zijn schadelijk voor de boer, en daarmee voor de basis van de voedselproductie. De enorme schommelingen die we nu zien pakken dus aan twee kanten verkeerd uit. Het is goed dat de regering daarvoor oplossingen moet gaan zoeken.’

De SP wil dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Daardoor kan op termijn ook afgezien worden van de subsidies die aan boeren gegeven worden. Van Gerven denkt dat een hogere mate van zelfvoorziening in Europa kan bijdragen aan een meer duurzame landbouw. Ook wil de SP de komst van producten op de voedselmarkt als ‘foute soja’ ontmoedigen. Onder 'foute soja' verstaat men sojaproducten die ten koste gaan van regenwouden in de derde wereld. Derde wereldlanden moeten de mogelijkheid krijgen om het dumpen van landbouwproducten door Westerse overheden te voorkomen.

Terwijl vele boeren onder de armoedegrens leven, zijn in 2009 ruim 1200 mensen miljonair geworden met de ontvangst van Europese landbouwsubsidies. Onder deze ontvangers waren niet alleen grote boeren maar ook grote bedrijven, zoals Rum Martinique, Schiphol, koningin Elizabeth II en een biljartclub uit Denemarken. De SP pleit er al jaren voor dat er snel een einde komt aan deze bizarre praktijk in Europa. Staatssecretaris Bleker onderschrijft het standpunt van de SP. Bleker zegde toe zich in Europa in te zullen zetten voor een plafond aan de subsidies en dat subsidies naar agrariërs gaan en niet naar koningshuizen en vlieghavens.

Betrokken SP'ers