nieuws

De Jong: Europese belasting onwenselijk

Vandaag heeft het Europees Parlement een voorstel gesteund voor nieuwe Europese belastingen. De SP is fel tegen Europese belastingen en heeft dan ook tegengestemd. `Belastingen voor Brussel betekenen geen stok achter de deur om via de lidstaten de inkomsten en uitgaven van Brussel binnen de perken te houden. ´, aldus de Jong. `De burgers in Europa zitten hier niet op te wachten´.

De Europese belastingplannen maken onderdeel uit van een pakket over innovatieve vormen van financiering. De SP wil dat de EU veel zorgvuldiger omspringt met belastinggeld. De Jong: 'Europa heeft nu overal potjes voor, historische haventjes, fietspaden en nieuwe innovatie en technologie. Geen focus en belabberde controle op hoe het geld wordt uitgegeven. Dat systeem moet nu flink op de schop.' De SP wil dan ook dat de EU zich focust op voor Europa cruciale innovatie of grensoverschrijdende projecten.

De onderhandelingen voor het meerjarenbudget bieden voor deze koerswijziging een uitgelezen en historische kans. `Gezien de stellingname van mijn collega-volksvertegenwoordigers, gaat het eindresultaat echter teleurstellen´, aldus De Jong. ' Om mijn collega parlementariërs toch nog op het rechte pad te krijgen zal de SP volgende week haar visie op de financiële toekomst presenteren.