Europarlement bespaart miljoenen door aanpassing agenda

Het Europees Parlement heeft vandaag met een simpele wijziging in de vergaderkalender van 2012 en 2013 twee keer een verhuizing tussen Brussel en Straatsburg kunnen voorkomen. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: 'Door deze aanpassing bespaart het Parlement 2,5 miljoen per jaar, dit is een mooi begin om van het hele verhuisrcircus af te komen'.

De SP is al jaren fel tegenstander van het geldverslindende verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg dat jaarlijks minstens 200 miljoen euro kost. De SP heeft de afgelopen jaren meerdere creatieve voorstellen gedaan om het nodeloos heen en weer reizen te voorkomen. Samen met Parlementariërs uit alle EU-lidstaten heeft Dennis de Jong voorgesteld om in plaats van de gebruikelijke 12 vergaderingen in de 11 vergadermaanden van het Parlement nu in een week twee keer te vergaderen en daarmee dus minstens 2,5 miljoen per jaar te besparen.

Uiteindelijk kunnen alleen de Europese landen zelf besluiten om het verhuiscircus te stoppen. Om te voorkomen dat Frankrijk dwars zal blijven liggen, stelt de SP dan ook voor om andere internationale organisaties naar Straatsburg te verhuizen. Dennis de Jong: 'Het Europees hof van Justitie, dat nu in Luxemburg zit, zou een logische kandidaat zijn. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zit immers ook in Straatsburg'. Eerder stelde de SP al voor om het nieuwe NAVO-hoofdkwartier niet in Brussel maar in Straatsburg te bouwen.