nieuws

'Bezuinigingen onderwijs afgewenteld op zorgleerlingen'

SP-Kamerlid Manja Smits wil opheldering van minister Van Bijsterveldt over het nieuws dat reguliere scholen kinderen weigeren die extra zorg nodig hebben. Smits: 'Het is onacceptabel dat scholen zorgleerlingen weigeren. Tegelijk is het een logisch gevolg van de enorme bezuiniging die de regering doorvoert op deze groep kwetsbare kinderen. De mooie woorden dat er vooral op bureaucratie wordt bezuinigd, blijken niets waard te zijn'.

Het idee achter passend onderwijs is dat meer kinderen met een handicap of stoornis naar een gewone school gaan. Dit maakt het extra vreemd dat deze kinderen nu door scholen buiten de deur worden gehouden. Smits: 'In de praktijk blijkt de belangrijkste doelstelling van passend onderwijs onmogelijk te zijn. Ook voordat de bezuinigingen bekend waren vertelden scholen mij dat ze grote problemen verwachten. Als je vervolgens zo veel geld weghaalt bij de scholen kunnen ze zeker geen onderwijs op maat aanbieden. Het is schrijnend dat juist zeer kwetsbare kinderen hiervan de dupe worden. Zij komen op de verkeerde plek terecht, krijgen te weinig zorg of komen zelfs thuis te zitten.'

Tijdens de verkiezingscampagne is veel gesproken over de bezuiniging van 300 miljoen euro op kinderen met een handicap of stoornis. Ook waren op verschillende plekken in het land grote manifestaties tegen de afbraak van het speciaal onderwijs en de begeleiding van kinderen op regulier onderwijs.

Betrokken SP'ers