nieuws

Veel steun voor Egypte op manifestatie in Amsterdam

'Wij eisen de beëindiging van de noodtoestand die al meer dan 30 jaar van kracht is in Egypte. Daarmee kan het regime van Mubarak iedereen zonder proces voor jaren opsluiten zonder dat iemand iets weet over het lot van die gedetineerden. Dat kan niet. Er zitten meer dan 4.000 mensen van onze beweging in Egyptische gevangenissen,’ aldus Cherif Osman, vertegenwoordiger in Nederland van de ‘6 april beweging’ op de manifestatie ‘Democratie en vrijheid in Egypte Nu!’.

Zo’n duizend manifestanten – Egyptische, Marokkaanse en Tunesische Nederlanders en heel veel autochtonen – bezochten zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam de zeer levendige manifestatie, die werd opgevrolijkt door de vele spreekkoren en massaal gezongen vrijheidsliederen. De leuzen op borden maakten duidelijk waar het om ging: ‘Mubarak out, democracy in’, ‘Dictatuur is dodelijk’ en ‘Protection against Mubarak-supporters’, een bord dat werd opgehouden door een man met een pan op het hoofd.

De bijeenkomst, waar de SP goed vertegenwoordigd was, werd gehouden ter ondersteuning van het Egyptische bevolking dat genoeg heeft van het dictatoriale regime van Hosni Mubarak. 'Onze meest dringende eis: het regime van Mubarak moet weg. Hij is een symbool geworden voor alles wat verrot is', aldus Osman. Osman gaf aan hoe in 2008 de '6 april beweging’ ontstaan was ter ondersteuning van een staking van een vrije vakbond in de stad Mahalla. Nu, bijna drie jaar later speelt deze beweging een sleutelrol in de Egyptische volksopstand.

Publiciste Karin Spaink prees de vrijheidswil van het Egyptische volk en de ondersteuning die het daarbij krijgt van moderne sociale media. Toch zijn deze sociale media niet bepalend, aldus Spaink. Het is de onverzettelijke wil van een volk dat genoeg heeft van onderdrukking en strijdt voor democratie.

Ab Jafaari van de Marokkaanse organisatie ENCEMO zei dat niet alleen het Egyptische volk was opgestaan, maar ook de volkeren van Tunesië en Jemen. 'We zijn allen Egyptenaren', aldus Jafaari. Algerije en Marokko zouden volgen. Hij riep de Nederlandse regering op de steun aan de regimes in die landen te staken. Jafaari ondersteunde vanaf het podium de Nederlandstalige en Arabischtalige leuzen. Hij prees de SP als de partij in Nederland die opkomt voor internationale solidariteit.

Slotspreker Harry van Bommel benadrukte dat het Westen het regime in Egypte in het zadel hield met economische en militaire steun. 'De Amerikanen steunen de Egyptische krijgsmacht met 1,5 miljard dollar per jaar aan wapens. Europa steunt Egypte met 200 miljoen euro per jaar. Nederland heeft in de afgelopen 20 jaar bijna duizend pantserwagens verkocht, die nu dreigen te worden ingezet tegen de bevolking van Egypte.' Van Bommel stelde dat president Mubarak de chaos veroorzaakt. 'Mubarak stelt dat hij moet blijven om chaos te voorkomen, maar hij is de aanstichter van de chaos. Willen we de rust en orde van een dictatuur of de levendigheid en soms rommeligheid van een democratie.' Van Bommel verweet premier Rutte zich achter Mubarak op te stellen en riep de Nederlandse regering op daar onmiddellijk mee te stoppen.

Aan het slot van de bijeenkomst leidde het nieuws dat Mubarak en het bestuur van zijn partij (de NDP) terug waren getreden tot grote vreugde. Wie a zegt, moet b zeggen: Mubarak moet weg als president. Democratie en vrijheid in Egypte. Nu!

Foto's: Jos van Zetten en Hans van Heijningen